Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 5 Ekim 2023 tarihli tebliği ile ticari araçlar için zorunlu hale getirilen Taşıt Tanıma Sistemi (TTS), araç sahiplerine ve akaryakıt istasyonlarına milyarlarca liralık ek yük getirecek.
KAÇAK AKARYAKIT İÇİN YENİ TEDBİR: TTS
Kaçak akaryakıtı önleme amacıyla alınan karara göre, ticari amaçla kullanılan tüm araçlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTS takılması zorunlu hale getirildi. Sistemin kurulumu için araç sahiplerinin utts.gov.tr adresinden onaylı cihazları temin ederek montaj yaptırmaları gerekiyor.
VATANDAŞIN CEBİNDEN 43 MİLYAR LİRA ÇIKACAK
Her bir araç için 2.172 TL ödenmesi gereken sistem, toplamda 15 milyon araç için 43 milyar 440 milyon liralık bir maliyet oluşturacak. Ek olarak, 8 bin akaryakıt istasyonunun
da sisteme uygun cihazları kurması gerekecek ve bu işlem 5 milyar TL’ye mal olacak.
"BU SOYGUNDAN VAZGEÇİN"
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bu düzenlemeye sert tepki göstererek şunları söyledi:
"Vatandaş ve firmalara yüklenen bu maliyet haksızdır. Mevcut taşıt tanıma sistemleri entegre edilebilecekken yeni bir sistem dayatılıyor. Vatandaştan 48.5 milyar TL’nin üzerinde bir yük çıkarılıyor. Bu cihazları kim ithal ediyor, hangi firmalar montajını yapıyor? Açıklanmalı."
KİMLER TTS TAKTIRACAK?
TTS, akaryakıt harcamasını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösteren tüm ticari araçlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar zorunlu hale getirildi. 1 Temmuz 2025 itibarıyla bireysel ve ticari tüm sıfır araçlar da bu sisteme dahil olacak.