Televizyon programlarındaki yorumları ve sağlık alanındaki çalışmalarıyla tanınan Profesör Doktor Canan Karatay, meslekten men talebiyle yargılanacağı davada, 9 Ocak 2025'te hakim karşısına çıkacak.
KARATAY'A ATFEDİLEN 'YANLIŞ TEDAVİ YÖNTEMİ' İDDİASI
Suçlamaların odağında, Karatay’a atfedilen "yanlış tedavi yöntemi" bulunuyor. 8 Kasım Cuma günü hayatını kaybeden C.Ü., yıllar önce Karatay tarafından muayene edildiğini ve tavsiyelerine uyması sonucu böbreklerini kaybettiğini iddia etti. C.Ü., 2014 yılında yapılan anjiyo sonucunda kalp damarlarındaki yüzde 85-90 tıkanıklık nedeniyle bypass ameliyatı önerildiğini belirtirken, 2016'da gittiği Karatay'ın şeker hastalığı ve yüksek tansiyon için düşük doz ilaçlar ve bol miktarda tuz kullanımı önerdiğini belirtti.
BÖBREKLERİNE ZARAR VEREN TAVSİYELERİN SONUÇLARI
C.Ü., Karatay’ın tavsiyelerine üç yıl boyunca uyarak sağlığını takip ettiğini ifade etti. Ancak 2019'da yapılan
testler sonucunda böbrek fonksiyonlarında bozulma tespit edildi ve Karatay, kendisinin yapabileceği bir şey olmadığını belirterek, bir böbrek uzmanına görünmesi gerektiğini söyledi. Sonuç olarak C.Ü. böbrek yetmezliği tanısı aldı, nakil oldu ve hayata yeniden tutundu. Ancak 8 Kasım’da yemek borusu kanserinden tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
ŞİKAYET VE HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI
C.Ü., böbrek yetmezliği tanısı konulmasının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek, Profesör Dr. Canan Karatay ve o dönemde çalıştığı hastaneden şikayetçi oldu. Dilekçede, Karatay’ın "aydınlatılmadan uyguladığı sıra dışı tedavi" ve "hatalı tedavi yöntemleri" nedeniyle cezalandırılması talep ediliyor. Ayrıca yüksek miktarda tuz kullanımının böbreklere "geri dönüşü olmayan hasar verdiği" ifade ediliyor. C.Ü., Karatay’ın meslek icrasının yasaklanması ve görevi kötüye kullanma suçlarından cezalandırılması için kamu davası açılmasını istiyor.