Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC), bu özellikleri nedeniyle ekonomik olarak Türkiye'ye bağımlı olmaya devam ediyor.
Son yıllarda Türkiye'de görülen yüksek enflasyondan doğrudan etkilenen KKTC'de enerji, gıda, kira ve birçok kalemde fahiş fiyat artışları yaşanırken, hükümet artan maliyetleri ve hayat pahalılığını gerekçe göstererek bu yıl asgari ücrete 3. kez zam yapıldığını duyurdu.
YÜZDE 100'ÜN ÜZERİNDE ARTIŞ GÖSTERDİ
Geçtiğimiz yılın sonunda 16 bin lira olarak belirlenen asgari ücret, yılın ilk ayında yapılan artışla birlikte net 24 bin TL'ye yükseltilmişti. Asgari ücrete yapılan zam, yılın ilk çeyreğindeki enflasyon karşısında erirken, Mayıs ayında yapılan açıklama ile 2. kez zam kararı alındığı belirtildi ve yeni asgari ücret mayıs itibarıyla 29 bin TL olarak belirlendi.
Özellikle Temmuz ayı itibarıyla Türkiye'de yaşanan zam furyasından etkilenen ada ülkesi, yeni zamlar sonrası yılın 3. asgari ücret
zammını aldığını açıkladı.
Eylül ayında ödenecek maaşlar için yasal alt sınır yüzde 20 zamla 35 bin 188 TL'ye yükseltildi.
KKTC Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, ülkede 1 Eylül'den itibaren asgarî ücretin yaklaşık yüzde 20 artırılarak 35 bin 188 liraya yükseltildiğini belirtirken, bu yılın sonuna kadar yeni bir artış planlanmadığını aktardı.
TÜRKİYE'Yİ İKİYE KATLADI
Türkiye, KKTC ile benzer enflasyon oranlarına sahip olmasına karşın, asgari ücrete yıl sonuna kadar zam yapmama ısrarını devam ettiriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yürüttüğü parasal sıkılaşma adımları nedeniyle yıllardır uygulanan ekonomi politikalarının faturası dar gelirli vatandaşlara kesilirken, yılın ilk aylarından bu yana uygulanan 17 bin 2 liralık asgari ücretin alım gücü neredeyse yarı oranında düşüş göstermiş olacak.
KKTC'de yapılan son artışla birlikte tarihte ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki geçerli asgari ücret, Türkiye'nin tam iki katına ulaşmış oldu.