Ramazan ayının ardından gelen Şevval ayı Müslümanlar için manevi açıdan çok önemli bir dönemdir. Bu ayda tutulan altı günlük oruç hem Peygamber Efendimiz’in tavsiyesi hem de büyük sevaplar elde etme imkanı sunmasıyla dikkat çeker. 2025 yılı için Şevval orucu Ramazan Bayramı'nın ardından başlamakta olup birçok kişi bu ibadeti nasıl ve hangi günlerde tutacağını merak etmektedir.
Şevval Orucu Ne Zaman Başlar?
2025 yılında Ramazan Bayramı 31 Mart Pazartesi günü başlayacaktır. Şevval ayının ilk günü aynı tarihe denk gelmektedir. Dolayısıyla 2025 yılı için Şevval orucu Ramazan Bayramı'nın ikinci günü olan 1 Nisan Salı gününden itibaren tutulabilir. Bu yılki takvime göre oruçlar 1 Nisan’da başlayıp ay boyunca devam edecektir.Şevval orucu tutma konusunda belirli bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu oruç hem peş peşe altı gün boyunca hem de aralıklı olarak tutulabilir. İslam’ın nafile ibadetlerde kolaylık ve esneklik prensibi doğrultusunda müminler oruçlarını farklı günlere dağıtarak tutma hakkına sahiptir. Örneğin sadece Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutarak altı günü
tamamlamak mümkün olduğu gibi ayın 13 14 ve 15. günlerini kapsayan bir planlama ile de tutulabilir. Her iki seçenek de caizdir ve kişinin tercihine bağlıdır.
Şevval Orucunun Önemi Nedir?
Şevval orucu sadece bir nafile ibadet değil aynı zamanda Ramazan ayının manevi atmosferini sürdürme imkanı da sağlar. Peygamber Efendimiz bu orucu tutmanın bir yıllık oruç tutmuş gibi sevap kazandıracağını belirtmiştir. Yani Şevval orucunu tutan bir kişi hem Ramazan’ın ruhunu yaşatır hem de bu ibadet sayesinde büyük bir sevap kazancı elde eder.Şevval orucu Ramazan orucunu tutan ve nafile ibadetlere yönelmek isteyen her Müslüman için geçerli bir ibadettir. Orucun tutulabilmesi için kişi öncelikle Ramazan orucunu eksiksiz bir şekilde yerine getirmiş olmalıdır. Niyet konusunda bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bazı alimler Şevval orucunun sadece nafile olarak tutulması gerektiğini belirtirken bazıları orucun kaza niyetiyle de tutulabileceğini ifade etmektedir. Bu konuda farklı görüşler bulunmakla birlikte niyetin yalnızca Allah rızası için yapılması gerektiği konusunda bir görüş birliği mevcuttur.