Fetullah Gülen, uzun süredir liderliğini yaptığı FETÖ'nün başında bulunduğu ABD'de hayatını kaybetti. Cenazesi, ABD'nin kültürüne uygun olarak tabutla defnedildi.
Tören sırasında, tabutun üzerine örtülen örtüdeki semboller ve cenazede İncil’den okunan pasajlar tartışmalara yol açtı. FETÖ'nün önde gelen isimlerinden Ahmet Kurucan, cenaze sonrasında yaptığı açıklamalarla törenin detaylarını aktardı.
CENAZEDE İNCİL OKUNDU
Kurucan, cenazede İncil’den pasajlar okunduğunu belirtti ve bunun şaşırtıcı olmadığını ifade etti. Özellikle Gülen'in “Dinler arası diyalog” çalışmalarıyla tanındığını vurgulayarak, bu durumun doğal karşılanması gerektiğini savundu.
Cenaze töreninde bir kardinalin İncil’den, "Biz hepimiz onun çocuklarıyız, Lordumuz bu mirasın yayılmasını ister" şeklinde bir bölüm okuduğu aktarıldı.
TABUTLA GÖMÜLME VE KIBLE MESELESİ
Ahmet Kurucan, tabutla gömülmenin dini açıdan sakıncalı olmadığını savunarak, tabutun içine yastıklar koyarak kıbleye dönme meselesinin çözüldüğünü belirtti. Ancak, tabut yönü
farklı olduğunda yüzün kıbleye dönük olmayacağına dair eleştiriler sürüyor.
DAVUT YILDIZI TARTIŞMASI
Cenazede dikkat çeken bir diğer detay ise tabut örtüsündeki altı köşeli yıldız sembolü oldu. Bu sembol, bazı çevreler tarafından “Davut Mührü” olarak adlandırılırken, kimileri bunun “Siyon Yıldızı” olduğunu ileri sürdü. Bu sembolün anlamı ve kullanım amacı kamuoyunda tartışma yarattı.
TEKBİR GETİRİLMEMESİ KARARI
Kurucan, cenaze töreninde tekbir getirilmemesi kararı alındığını ve bunun gerekçesinin siyasi anlamlara yüklenen tekbir kavramı olduğunu söyledi. “Tekbir getirilmemesi, cenazeyi daha sembolik ve evrensel bir tören haline getirmeyi amaçladı” dedi.
GÜLEN MÜSLÜMAN MI ÖLDÜ?
Gülen’in Müslüman olarak mı yoksa Hristiyan olarak mı hayatını kaybettiği sorusu, törenin farklı unsurlarıyla birlikte tartışma konusu oldu. İncil’in okunması, tekbirin getirilmemesi ve tabut örtüsündeki semboller, Gülen’in dini inançları ve cenaze töreninin şekli hakkında soru işaretleri yarattı.