2025 yılının ilk çeyreğinde Türkiye genelinde gayrimenkul satışları tarihin en yüksek seviyesine çıkarak 694 bin 628’e ulaştı. Bu rakam tüm zamanların ilk çeyrek satış rekorunu kırarak sektördeki hareketliliğin ne denli büyük olduğunu gözler önüne serdi. Konut iş yeri arsa tarla ve ticari taşınmaz satışları yılın ilk üç ayında ivmeli bir artış gösterdi ve Şubat ile Mart aylarında da bu artış devam etti.
Ocak-Mart Dönemi Satışlarında Artış
Ocak ayında gayrimenkul satışları 2025'in ilk ayına göre %20,2 artarak 238 bin 938'e yükseldi. Şubat ayında satışlar bir önceki yıla göre %7 oranında artarak 232 bin 756 adede çıktı. Mart ayında yıl bazında yalnızca %0,8’lik bir düşüş yaşanarak 222 bin 934 satış gerçekleşti. Bu durum konut satışlarındaki artışın sektördeki genel hareketliliği yönlendirdiğini ortaya koyuyor.Gayrimenkul sektöründeki genel artışın başını çeken konut satışları oldu. Faiz oranlarının düşmesi konut fiyatlarındaki artış beklentisi ve yüksek kiralar vatandaşları konut alımına yönlendirdi. Bununla birlikte mevduat faizlerinin düşmesi ve
dövizdeki hızlı artışın yavaşlaması altın yatırımından yeterince kazanç sağlayamayan yatırımcıları da konut sektörüne yönlendirdi. Yatırımcılar konut fiyatlarının uzun süre enflasyonun altında artmasının ardından fiyatların tekrar yükselme eğiliminde olduğunu gözlemleyerek bu dönemde alım imkanlarını değerlendirmeye başladı.
Güçlü Talep ve Artan Üretimin Sonucu
Türkiye'deki genç nüfus ve evlenme boşanma gibi demografik faktörler yıllık konut talebinin yüksek seviyelerde kalmasını sağlıyor. Üniversiteyi bitirenler yeni işe başlayanlar gibi çeşitli gruplar da her yıl önemli bir konut talebi oluşturuyor. Bu güçlü talebi gören inşaat sektörü de projelerini hızlandırdı. Konut üreticileri artan talebe cevap verebilmek için daha fazla projeyi hayata geçirmeye başladı.Ocak-Mart döneminde tapu dairelerinde gerçekleştirilen toplam işlem sayısı 4,8 milyona yaklaşarak önemli bir artış gösterdi. Bu işlemlerin 695 bini satış 344 bini ipotekli işlem 106 bini intikal 36 bini düzeltme işlemi ve diğerleri oluşturdu. Diğer işlem türleri toplamda 3,5 milyonun üzerine çıktı.