CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Tulumtaş Köyü'nde büyükbaş hayvan üreticisi Ertuğrul Koç'u ziyaret etti. Gürer, 2023 yılında en düşük büyükbaş hayvan fiyatının 80 bin TL olduğunu belirtirken, bu yılki fiyatların 110 bin TL'den başlayacağını ifade etti. Yem maliyetleri, ahır giderleri, aşılar ve veteriner giderlerindeki artışlar nedeniyle büyükbaş hayvan fiyatlarının ikiye katlandı.
Üretici Ertuğrul Koç, geçtiğimiz yıl 95-100 bin lira olan 750 kilo bir tosunu bu yıl 210 bin liraya sattığını belirtti. Yem çuvalı fiyatının 250 liradan 600 liraya, bakıcı aylığının ise 15 binden 30 bin liraya yükseldiğini ifade etti. İlaç ve diğer giderlerin de iki katına çıktığını vurgulayan Koç, bu artışların hayvan maliyetlerine doğrudan yansıdığını dile getirdi.
Gürer, köyde hayvancılık yapanların sayısının dramatik bir şekilde azaldığını, Tulumtaş'ta sadece iki kişinin hayvancılığa devam ettiğini belirtti. Gürer, "30 hane vardı, hepsi hayvancılık yapıyordu, şimdi iki kişi kaldı, çünkü bu işi sürdürmek çok zorlaştı," dedi.
Hayvancılık sektöründeki bu zorluklara değinen Gürer, desteklerin artırılması ve yemin sübvanse edilmesi gerektiğini vurguladı. Koç ise mevcut desteklerin yetersiz olduğunu belirterek, yeme verilen %10'luk desteğin yüzde 50'ye çıkarılması gerektiğini söyledi.
Gürer, ithal hayvanların yerli hayvanların et lezzetini vermediğini ve besicilerin ithal hayvanları besleyerek maliyetlerini artırdığını ifade etti. Ayrıca, "Yerli ırkımızı geliştirmeliyiz, kendi kaynaklarımıza dönmeliyiz. Bu anlamda besicilerimize ve süt inekçiliği yapanlara gerçekçi destekler vermeliyiz, köylerimizi kalkındırmalıyız ki Türkiye'de tarım bitmesin, hayvancılık bitmesin," şeklinde konuştu.
Kurbanlık Hayvan Nasıl Seçilir, Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kurbanlık hayvan seçimi için büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı kriterler bulunuyor. Büyükbaş hayvanlar için pasaport ve kulaklarda küpe olması şart olurken, küçükbaş
hayvanlarda da nakil belgesi gibi önemli kriterler bulunuyor. Kurban hayvan seçimi sırasında bu tip prosedürlerin dikkat edilmesi ise tek başına yeterli değil. Mevcut kriterler hayvanların resmi olarak satışa uygun olduğunu gösterirken, kurbanı olarak seçilecek hayvanların sağlıklı olması da oldukça önemli. Bu nedenle hayvanlar satın alınmadan önce mutlaka yaş, sağlık durumu gibi kriterler üzerinden incelenmelidir.
Kurbanlık hayvan satın alınmadan önce tırnaklarından sırt bölgesine kadar detaylı bir şekilde incelenmesi önerilmektedir. Aynı zamanda hayvanın 3-5 adım yürütülerek herhangi bir topallık gibi durumunun olup olmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir. Hayvanlarda sağlığın en önemli göstergelerinden bir tanesi burun çevresidir. Burnun nemli ve parlak olması, hayvanların sağlıklı olduğunu gösterir. Ancak burnu çatlak ya da kuruysa, hayvanın rahatsız olduğuna yönelik bu durum önemli bir işaret olarak değerlendirilmelidir. Burun akıntısı ve ishal gibi belirtiler, kurbanlık olarak seçilecek hayvanlarda kesinlikle olmamalıdır.
Kurbanlık hayvanların çok zayıf ve güçsüz olmaması gerekir. Bu nedenle iyi beslenmiş olması, tüylerinin parlak, sağlıklı ve hayvanın ideal kiloda olması kurbanlık seçimde önemsenmelidir. Zayıflık konusunda özellikle hayvanın arka tarafından yapılacak kontroller önemlidir. Eğer hayvanın vücudu üçgen şeklinde ise ve alt kısımlarına doğru incelik söz konusuysa, bu görünüm hayvanın iyi beslenmediğini göstermektedir. Ancak alt tarafları dolgun ve kare gibi bir görünüm söz konusuysa hayvanın iyi bir şekilde beslendiği anlaşılmaktadır.
Kaç Yaşından Büyük Hayvanlar Kurbanlık Olur?
Kurbanlık olarak seçilecek sığır ve mandalar için minimum yaş 2 olarak açıklanmıştır. Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlarda ise 1 yaşının doldurulması uygundur. Yaş sınırında en önemli kriter hayvanların süt dişini dökmesidir. Dişler üzerinden yapılacak kontroller ile birlikte hayvanın süt dişlerine sahip olmaması, kurbanlık için seçilebileceğini gösterir.