Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un havadan çekilen görüntülerini yorumlayarak yetkililere önemli uyarılarda bulundu. Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Görür, Marmara ve İstanbul’da beklenen büyük deprem için dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Beklenen Büyük Deprem
İstanbul ve Marmara Bölgesi için kesin deprem olacağını belirten Görür, "Bugün mü olur yarın mı bilmiyoruz ama 7,5'e varan deprem olacak" ifadesini kullandı. Görür, beton yığınına dönen İstanbul’un havadan çekilen görüntülerini değerlendirerek yetkililere seslendi.
Deprem Dirençli Yapılar ve Kentsel Dönüşüm
Betonlaşmış ilçelerde yapı stokunun deprem dirençli olup olmadığının araştırılması gerektiğini vurgulayan Görür, şunları söyledi: "İlçenin belediye başkanı, insanlarımız ölmesin diye önce yapı stokunu deprem dirençli mi, değil mi araştıracak. Bu araştırma sırasında deprem dirençli olmayanları ise ya yıkacak ya da güçlendirecek. Bunu belirledikten sonra yapılacak iş, insanları ölüme terk etmek olmayacağına göre, binaları hiç acımadan kepçeyi vurarak yıkacaksın. Kentsel dönüşüm binayı sadece yenilemek değil, planlamaktır. Kente zarar veren bütün bileşenleri deprem dirençli yapmaktır."
"Hiç Acımadan Kepçeyi Vuracaksın"
Güngören, Bahçelievler ve Bağcılar çevresinde havadan çekilen görüntülerde yeşil alanların neredeyse hiç olmadığını belirten Görür, "O kentte veya o ilçede bina yoğunluğu ne kadar fazlaysa yıkım, ona bağlı olarak ölüm ve maddi zarar olma ihtimali o kadar fazla olur. Bu duruma izin veren anlayışta da bir yanlışlık var. İşin başında zaten öyle bir kent, öyle bir planlama olmazdı. Ama olmuş, böyle bir hata yapılmış. Şimdi ne yapacağız
diyorsanız; o ilçenin belediye başkanı, insanlarımız ölmesin diye önce yapı stokunu deprem dirençli mi, değil mi araştıracak. Binaları hiç acımadan kepçeyi vurarak yıkacaksın. Ona göre de bir yasa çıkaracaksın. Bunun başka yolu yok. Yıktığın yerde de aynı şekilde ev yapayım derseniz yanlış yaparsınız," dedi.
Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Alanlar
örür, kentsel dönüşümün sadece bina yenilemek olmadığını, aynı zamanda şehir planlamasını da içerdiğini belirtti: "Kentsel dönüşüm binayı sadece yenilemek değil, planlamaktır. Kente zarar veren bütün bileşenleri deprem dirençli yapmaktır. Çok yoğun bir bölgede, dönüşüm alanı yapacaksın. Dönüşüm alanında 10 bin ev yaptıysan, o kentin içinde 10 bin problemli evi yıkacaksın. Orayı ferahlatacaksın. Yeşil alana, parka dönüştüreceksin. Ve oradan çıkacak insanlara da ‘senin evin bu’ diyeceksin. O zaman halk da memnun olur. Halka tepeden bakarsan, uzak yerlere gönderirsen, halk onu istemez. İlçenin içerisinde güzel bir yerde usulüne uygun, ‘mis gibi deprem dirençli evler’ yaparsanız, o bölgeleri de yıkıp yeşil alana dönüştürürseniz kimse bir şey demez. En kötü durumda bile can güvenliği önemlidir. Kamu yararı önemlidir. Devlet şefkatli ve anlayışlı olmalıdır. Ne vatandaş rant peşinde koşmalı ne de yönetimler rant peşinde olmamalıdır."
Çorum-Amasya Depremi Açıklaması
Çorum ve Amasya yakınlarında meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem sonrası da açıklamalarda bulunan Görür, şunları söyledi: "Arkadaşlar, Amasya-Merzifon/Mahmutlu yöresinde 4,7 deprem oldu. Deprem Mahmutlu yakınında 30 km uzunluğunda doğrultu atımlı fay üzerinde. Bu fay Merzifon fayını 45 derece ile kesiyor. Bu faylar KAF’dan saçaklanan faylar. KAF burada deprem üretmez ama ondan ayrılan kollar üretme kapasitesine sahip."