Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, ses, görüntü ve metin üzerinden gerçek zamanlı mantık yürütebilen yeni modeli "GPT-4o"yu tanıttı. Yeni modelin özellikle görüntü ve ses anlama konusunda daha iyi olduğu vurgulandı. Peki; OpenAI nedir? OpenAI kimin? İşte tüm detaylar...
OpenAI'dan yapılan açıklamada;
GPT-4o'nun daha doğal insan-bilgisayar etkileşimine doğru atılmış bir adım olduğu belirtilerek, modelin herhangi bir metin, ses ve görüntü kombinasyonundan oluşan girdilerden çıktı ürettiği aktarıldı.
Modelin ses girişlerine verdiği yanıt süresinin, herhangi bir konuşmadaki insan tepki süresine benzer olduğuna işaret edilen açıklamada, GPT-4o'nun, mevcut modellerle karşılaştırıldığında özellikle görüntü ve ses anlama konusunda daha iyi olduğu vurgulandı.
Mac işletim sistemi için yeni bir ChatGPT;
GPT-4o ile metin, görüntü ve ses genelinde uçtan uca tek bir yeni modelin eğitildiğinin bilgisi verilerek, yeni modelin, tüm girdi ve çıktıların aynı sinir ağı tarafından işlendiği ilk model olduğu ifade edildi.
Ayrıca hem ücretsiz hem de ücretli kullanıcılar için, bilgisayarda yapılan işlemlere entegre olacak şekilde tasarlanmış, Mac işletim sistemi için yeni bir ChatGPT masaüstü uygulamasının da kullanıma sunulduğu bildirildi.
Öte yandan OpenAI'nın bugün düzenlediği tanıtım etkinliğinde, modelin önceki modellere göre daha uygun maliyetli olması nedeniyle ücretsiz olarak da sunulacağı, ücretli GPT-4o kullanıcılarının ise daha fazla kapasiteye sahip olacağı kaydedildi.
Yeni modelin birkaç hafta içinde ChatGPT'de sunulacağı belirtildi.
OpenAI nedir? OpenAI kimindir?
Günümüzün en önemli yapay zeka şirketlerinden olan OpenAI yeniliklerine devam ediyor. Şirket, hayatına kar amacı gütmeyen kuruluş olarak başlamıştı.
GPT-4 adlı yeni teknolojiyi yaratan OpenAI, yapay zeka yazılımını ortaya çıkarmak için Silikon Vadisi devleri arasında zaten hararetli bir yarışı hızlandırıyor.
OpenAI ile ortaklığı olan Microsoft, arama motoru Bing’in bir parçası olarak insanların yapay zeka ile sohbet etmesine olanak tanıyan yeni sohbet teknolojisini sergiledi. Google da benzer bir adım attı. Snapchat , ChatGPT teknolojisi tarafından desteklenen yeni bir sohbet robotu olan “ My AI ” hizmetini başlattı.
Şimdi ise OpenAI, özellikle ürünlerinin göze batan sorunlarını doğruluk, önyargı ve zararla çözme gibi ciddi zorluklarla karşı karşıya.
id="h-openai-in-tarihi">OpenAI’ın tarihi
San Francisco merkezli yapay zeka laboratuvarı, 2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başladı. Temelde insanlar kadar akıllı bir yazılım olan “yapay genel zeka” veya AGI oluşturmaya çalıştı.
Şirket, Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojisinde uzmanlaştığı ve faydalarını tekelleştirdiği bir geleceğe karşı korunmak istedi. Kar amacı gütmeyen kuruluşun amacı, yapay zeka yazılımını şeffaf bir şekilde oluşturmak ve ürünlerini dünyanın yararlanabilmesi için açık kaynaklı hale getirmek oldu.
Silikon Vadisi ileri gelenleri, bunu başlatmak için 1 milyar dolar taahhüt etti. Bağışçılar arasında Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk; risk sermayedarı Peter Thiel; ve 2019’da OpenAI’nin CEO’su olan Sam Altman yer aldı. Musk, Tesla ve SpaceX’i yönetmenin zaman taleplerini gerekçe göstererek 2018’de şirketin yönetim kurulundan ayrıldı.
Sonrasında ise OpenAI karmaşık bir yol çizdi. Yapay zeka ürünlerini oluşturmak için olağanüstü derecede büyük miktarda veri ve güçlü sinir ağları, gevşek bir şekilde insan beynindeki nöronlara dayalı yazılım kullandı. Ancak bunu başarmak için gereken bilgi işlem gücü ve tazminat maliyetleri şirketin şirketin kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak yönetilmesini zorlaştırdı. 2019’da OpenAI, yatırımcı karını yatırımlarının belirli bir katıyla sınırlamak için alışılmadık bir yapıya sahip, kar amacı gütmeyen bir şirkete dönüştü. Altman ayrıca, OpenAI teknolojisinin bir kısmını lisanslamayı ve ticarileştirmeyi kabul eden Microsoft’tan 1 milyar dolar fon aldı.
2020’de, talep üzerine kulağa makul görünen metin pasajları üretebilen bir metin oluşturma aracı olan GPT-3’ü piyasaya sürdü. Bundan sonra OpenAI, bilgisayar kodunu besleyerek ve bilgisayar programcılarının daha hızlı kod yazmasına yardımcı olan Codex adlı bir araç oluşturarak GPT-3’ün başarısını kopyalamaya çalıştı.
OpenAI ayrıca vizyonu dil ile birleştirmeye çalıştı ve GPT-3’ü internetten resimler ve altyazılarla dolu büyük veri kümelerini alarak kelimeler ve resimler arasındaki kalıpları bulması için eğitti. Bunun sonucunda, Ocak 2021’de piyasaya sürülen ve insan istemlerine dayalı görüntüler oluşturabilen DALL-E ortaya çıktı. DALL-E 2, 2022’de halka açık olarak yayınlandıktan sonra viral oldu . İnsanlar , boyalı cam tarzında uzayda bir Dachshund yavrusu fotoğrafı istemek gibi saçma sapan istemlere girebilir ve yüksek kaliteli görüntüler alabilir.
Kasım ayında ise OpenAI, artık herkes tarafından bilinen ChatGPT’yi piyasaya sürdü.