Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Taurus füzesi verilmesi meselesinde tutumunun değişmediğini vurguladı. G20 Zirvesi için bulunduğu Brezilya'da düzenlediği basın toplantısında bu konuya açıklık getirdi.
"KARARIMIN ARKASINDAYIM"
Ukrayna'ya Taurus füzelerinin gönderilip gönderilmeyeceği sorusu üzerine Scholz, "Açıkça söylemek isterim ki bu seyir füzesini tedarik etmeme kararımın arkasındayım. Ancak Ukrayna'yı yalnız bırakmayacağımıza, aksine Avrupa'da eşi benzeri olmayan bir şekilde destekleyeceğimize dair kararımın da arkasındayım." diyerek tavrını yineledi.
ÇİN İLE GÖRÜŞMEDE UKRAYNA VE KORE'YE DEĞİNİLDİ
Scholz, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta yer almasının
engellenmesi gerektiğini dile getirdi. Bu konuda "Bana göre bu, devam etmesine izin verilememesi gereken gerilimi artırıcı bir meseledir." şeklinde konuşan Scholz, Asya'da dahil olmak üzere herkesin bu gelişmelerden endişe duyması gerektiğini belirtti. Konuyu "çok güçlü bir şekilde" gündeme getirdiğini vurguladı.
ABD'NİN UZUN MENZİLLİ FÜZELERİNE KARŞI RUSYA'DAN NÜKLEER REST
Amerikan Washington Post (WP) gazetesinin haberine göre, ABD yönetimi, Ukrayna'ya temin ettiği uzun menzilli ATACMS füzeleri ile Rusya topraklarında sınırlı kullanımı onaylamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna'nın Bryansk bölgesine Amerikan yapımı ATACMS füzeleriyle saldırı düzenlediğini duyurdu. Bu gelişmelerin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin balistik füze saldırılarına uğraması durumunda nükleer silah kullanma yetkisini onayladığını açıkladı.