"Sudan'dan domuz eti ithalatı yapıldığı" iddialarına, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yanıt geldi. Açıklamada, iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
"MALLAR, TANIMLANIP KODLANIYOR"
Açıklamada, tüm dünyada ticarete konu olan malların "Armonize Sistem (GTP)" adı verilen sistemle tanımlanıp kodlandığı belirtildi. Sığır, koyun ve keçi sakatatlarının yanı sıra diğer hayvanların sakatatlarının "02.06 nolu GTP" altında sınıflandırıldığı vurgulandı.
"TİCARET YAPILACAĞI ANLAMINA GELMEZ"
Söz konusu açıklamada, 24 Aralık 2017'de imzalanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nda binlerce GTP bulunduğu ifade edildi. Bu GTP'lerin anlaşmalar içerisinde bulunmasının, bu ürünlerin
tamamında ticaret yapılacağı anlamına gelmediği belirtildi.
"SUDAN'DAN DOMUZ ETİ İTHALATI YOK"
Ülkemizin geçmiş yıllar ithalat verileri incelendiğinde, Sudan'dan 02.06 GTP'de sayılan hayvanların yenilen sakatatlarını ithal etmediği görülecektir. Ayrıca, uluslararası ticaret istatistiklerine göre Sudan'ın dünyadaki herhangi bir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihracatının bulunmadığı ifade edildi.
"AFRİKA VE ARAP PAZARINA AÇILAN KAPI"
Sudan'ın, COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ve Arap Ligi üyeliği sayesinde firmalarımız için Afrika ve Arap pazarına açılan önemli bir kapı durumunda olduğu belirtildi. Anlaşmanın tam olarak uygulanmasıyla, tarım ve sanayi ürünlerinin 47 milyonluk Sudan pazarına en avantajlı giriş koşullarından yararlanma imkanı elde edeceği vurgulandı.