NASA'nın Starliner uzay aracının teknik sorunlar yaşaması, astronotlar Sunita Williams ve Barry Wilmore’ın 154 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) mahsur kalmasına yol açtı. Aracın sorunları giderilmeye çalışılırken, astronotlar geri dönüş yolculuklarını gerçekleştiremedi ve UUİ'de uzun süreli bir bekleyiş içinde kaldılar. Mahsur kalan astronotların, kalori açığı ve sağlık riskleri dikkat çekiyor.
Seattle’da göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Vinay Gupta, astronot Sunita Williams'ın son fotoğraflarını değerlendirerek, uzayda uzun süre kalan astronotların sağlık durumuna dair uyarılar yaptı. Gupta, "Yüzündeki çökme ve kilo kaybı, vücutta ciddi bir kalori açığı olduğunu düşündürüyor," dedi. Uzayın yüksek irtifa koşullarının, astronotların metabolizmasını zorladığına dikkat çeken Gupta, "İnsan bedeni, aldığından fazla kalori yaktığında böyle tepkiler verebilir," diye ekledi.
Uzayda uzun süre kalmanın, insan bedeni üzerinde kemik ve kas kaybına yol açtığı biliniyor. Astronotların, kas kaybını azaltmak için günde ortalama 2,5 saat egzersiz yapmaları gerekiyor. Ancak, UUİ'nin düşük yerçekimi koşullarında vücut, daha fazla kalori yakmak zorunda kalıyor ve bu durum kalori ihtiyacını arttırıyor.
Williams’ın 9 Eylül'de çekilen bir fotoğrafında yemek masasında
olduğu görülüyor. Dr. Gupta bu fotoğrafla ilgili olarak, "Hayati tehlikesi görünmüyor, ancak sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olduğunu da söyleyemem," diye belirtti. Uzmanlar, uzayda metabolizmanın daha hızlı çalışması ve basınç koşulları nedeniyle kalori açığı yaşandığını vurguluyor.
NASA'nın 2014 yılında yaptığı araştırmaya göre, kadın astronotlar uzayda erkeklerden daha fazla kas kaybediyor. 2023 yılında yapılan başka bir araştırmada, kadınların kas kütlesini erkeklere oranla daha hızlı kaybettiği ortaya kondu. Araştırmacılar, düşük yerçekimi koşullarında kadınların kas kaybının daha yüksek oranda olduğunu ifade ettiler.
DR. GUPTA: “VÜCUDUN KALORİ İHTİYACI YÜKSEK”
Dr. Gupta, "Uzayda, insan bedeni yüksek kalori alımına ihtiyaç duyuyor. Ancak aldıkları gıdalar dengeli değil ve yeterince besleyici olmayabilir," diye açıkladı. Uzayda yaşanan oksijen kısıtlaması, vücudun metabolik faaliyetlerini hızlandırarak daha fazla enerji yakmasına neden oluyor. Gupta, bu durumun uzun süre devam etmesi halinde sağlığa olumsuz etkiler bırakabileceğini belirtti.
NASA araştırmaları, kadın astronotların uzayda daha fazla fizyolojik stres yaşadığını ortaya koydu. Dr. Gupta, bu durumun Williams gibi kadın astronotlar için daha fazla stres ve sağlık riskleri anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi: "Uzun süreli uzay koşulları, kadın vücudunda daha belirgin kayıplara neden olabilir."