Deniz suyu ile abdest almanın şeriat açısından uygun olup olmadığı konusu, İslam fıkhında önemli bir yer tutuyor. Muğire bin Ebû Bürde'den rivayet edilen bir hadis, bu konu hakkında açık bir cevap veriyor. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir kişinin, deniz seferine çıkarken az su ile karşılaşması durumunda deniz suyuyla abdest alıp almayacağını sorması üzerine, "Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir" buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Taharet, 41/83; Tirmizî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 52, n. 69, s. 100, c. 1; Neseî, Kitâb’ut-Tahâret, n. 59 - 333; İbn-i Mâce, Kitâb’ut-Tahâret, b. 38, N. 386, s. 136)
DENİZ SUYUNUN TEMİZLİĞİ VE HELALLİĞİ
Bu hadis-i şerif, deniz suyunun temiz olduğunu ve bu su ile abdest alınabileceğini açıkça ifade ediyor. Ayrıca, deniz hayvanlarının da helal olduğunu belirtmektedir. Ancak, denizde doğup büyüyen bazı hayvanların etlerinin yenilip yenilemeyeceği konusunda
detaylı bilgi Kitâb’us-Sayd ve Kitâb’uz-Zebâih gibi fıkıh kaynaklarında bulunabilir.
Hadisteki "Deniz suyu temizdir" ifadesi, deniz suyunun renginin veya tuzlu olmasının abdest almaya engel teşkil etmediğini, suyun temiz olduğu ve gusül yapılabileceğini belirtiyor. Ayrıca, denizde ölen hayvanların denizi kirletmediği, bu hayvanların etlerinin de helal olduğunu ifade ediyor.
Deniz suyunun renginin mavi olması ve tadının tuzlu olması, suyun temizliğini ve geçerliliğini etkilemiyor. Denizdeki ölü hayvanların denizi kirletmesi söz konusu olmamakta, bu hayvanların etlerinin yenebilir olduğunu belirten hadis, bu konuda son noktayı koyuyor. Rasûlullah (s.a.v), deniz suyunun temiz olduğunu ve bu suyla yapılan abdestin geçerli olduğunu vurgulamıştır.
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi