Kurban etleri kesildikten sonra dağıtılmalıdır. Ne kadar çok kişiye verilirse o kadar çok bereketli bir kurban kesilmiş olur. Kurban eti dağıtımı nasıl olur sorusunun cevabı pay etmekle açıklanır:
- Kurbanlık etin 3 bölüme ayrılması önerilmiştir.
- 3 bölümden 2 bölümü evin dışındakiler için (kurban kesemeyen ihtiyaç sahiplerine ve yakınlara, tanıdık ve komşulara)
- Kalan 1 bölümü ise ev halkı için ayrılmalıdır.
2/3 | Evin dışındakiler için (kurban kesemeyen ihtiyaç sahiplerine ve yakınlara, tanıdık ve komşulara) |
1/3 | Ev halkı için |
Aile üyeleri dışında kalan insanlara ayrılan 2 bölümlük kurban payı, ihtiyaç sahibi olan insanlar ve komşular için ayrılmalıdır.
Kurban Bayramı’nın en büyük sevinçlerinden biri kardeşlik ve birlik duygusudur. Her evde et kokusunun olması, tüm insanlık için huzur nedenidir. Kurban etleri dağıtılırken, yoksul ve ihtiyaç sahiplerine etlerin yenilebilir kısımlarından verilmesi uygundur.
Kurban eti parçalama konusu da kurban ortakları arasında eşit şekilde yapılmalıdır. Her bir kurban ortağına aynı miktarda kurban eti verilmelidir. Hak geçmemesi adına etin her bölümünden aynı büyüklükte et verilmelidir.
Kurban etinin dağıtımı ile ilgili hadisler ve ayetler de kurban etinin bereketini yansıtmaktadır:
“Siz de onların (kesilen kurbanların) etinden hem kendiniz yiyin, hem de yoksula ve fakire yedirin.” Hac Suresi 28. Ayet
Kurban eti dağıtımı Din İşleri Yüksek Kurulu resmi açıklamasında aynen şu şekildedir:
Din İşleri Yüksek Kurulu
Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).
Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.
Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).
Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017
Kurban eti kaç kişiye dağıtılır, kaça bölünür?
Kurban etinin dağıtılacağı kişi sayısı kurban kesen kişinin inisiyatifindedir. Kurbanlığı besili ve büyük olan kişiler çok daha fazla kişiye kurban eti dağıtabilir. Kurban eti dağıtılacak kişi sayısı hakkında net bir hüküm yoktur. Ancak kurban etinin üçe taksim edilmesi ve en büyük payın hane dışına dağıtılması bildirilmiştir.
Peki, kurbanın ne kadarı dağıtılır? Kurban eti kaça bölünür Diyanet açıklaması aynen şu şekildedir:
Din İşleri Yüksek Kurulu
Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).
Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).
Kurban eti kimlere pay verilir, kimlere pay verilmez?
Kurban eti kimlere verilir?
1) Yoksul ve ihtiyaç sahipleri
İslami açıdan kurban etleri öncelikle yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere, kişilere verilmelidir. Yardım derneklerine veya kimsesiz kişilere destek sağlayan kuruluşlara verilebilir. Kurbanlık hayvanın derisi veya kemikleri kişiye gelir kazandıracak ise bu durum caiz değildir. Kurban etinin ve derisi gibi diğer kısımlarının hayır kurumlarına ve ihtiyaç sahiplerine verilmesi dinen uygundur.
İslam’da, kurban ibadeti sosyal yardımlaşma ve dayanışma amacı taşır. Bu nedenle, kurban eti öncelikli olarak ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılmalıdır. Yoksul insanlar, kurban etinden pay almalıdır. İhtiyaç sahibi olanlar, genellikle toplumda düşük gelirli veya maddi desteklere ihtiyaç duyan kişilerdir.
2) Akraba ve komşular
Kurban etinin bir kısmı, akrabalara ve komşulara verilir. Bu, İslam’da sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi, sevgi ve dayanışma bağlarının pekiştirilmesi amacıyla yapılması önerilen bir uygulamadır.
3) Aile, çocuklar ve ev halkı
Kurbanın bir bölümü (1/3) kurbanı kesen ailenin kendi ihtiyaçları ve tüketimi için ayrılabilir.
Kurban eti kimlere verilmez?
Kurban eti kimlere verilmez diye soracak olursanız: Kurban etini satıp ticaret yapmak isteyenlere verilmez cevabını alabilirsiniz.
Din, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan kurban etinin dağıtılmasının fazileti çoktur. Sadece Kurban Bayramı için değil; akika kurbanı ve adak kurbanı için de dağıtılacak kişiler aynı şekilde ifade edilir.
Kurban kesene kurban eti verilir mi?
Öncelikle yoksul ve yardıma muhtaç kişiler düşünülmelidir. Akika kurbanı ve adak kurbanı, çevredeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Kurban eti Diyanet açıklamalarına göre 3 bölüme ayrılmalıdır. Bir bölümü kurban kesemeyen yoksullara, bir bölümü akraba, komşu ve tanıdıklara kalan bölümün de eve ayrılması uygun görülür.
Kurban kesebilen kişilerin zaten belirli bir maddi gücü olabileceğinden ve kurban eti yiyebileceklerinden kurban eti dağıtımında hiç kurban kesememiş, et tüketememiş ihtiyaç sahiplerine öncelik vermek daha hayırlı olacaktır.
Kurban eti dağıtırken nelere dikkat etmelisiniz?
Kurban etlerinin kanı, safra kesesi ve koç yumurtası gibi kısımları yenilmediği için bu kısımların paylara eklenmemesi gereklidir. Kurban Bayramının huzur ve birlik içinde geçmesi için ihtiyaç sahiplerini rencide etmeden paylar verilmelidir.
Kurban etini dağıtırken buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz. Dilediğiniz miktarı koyacağınız buzdolabı poşeti, hem etin hijyenik şekilde dağıtılmasını kolaylaştırır hem de temiz bir poşet olduğu için gidecek kişiyi de rahatsız etmez.
1) Adil dağıtılmalıdır
Kurban eti, adil bir şekilde dağıtılmalıdır. İhtiyaç sahipleri arasında eşitlik ve adalet prensipleri gözetilmeli, kimseye haksızlık yapılmamalıdır.
2) İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır
Kurban eti, gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara ulaştırılmalıdır. Bu, doğru bir tespit ve değerlendirme süreci gerektirir. İhtiyaç sahipleri belirlenirken güvenilir ve yetkili kurumlarla iş birliği yapılabilir.
3) Hijyen ve sağlık gözetilmelidir
Kurban etinin dağıtımı sırasında hijyenik koşulların sağlanması önemlidir. Etin temiz ve sağlıklı bir şekilde paketlenmesi, taşınması ve dağıtılması gerekmektedir.
4) Beslenme ihtiyaçlarına uygun şekilde dağıtılmalıdırDağıtılan kurban eti, ihtiyaç sahiplerinin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dağıtılmalıdır. Uygun porsiyonlarda ve besin değeri yüksek şekilde dağıtım yapılmalıdır.
5) İsrafın önlenmesi önemlidir
Kurban eti dağıtımı sırasında israfın önlenmesi büyük önem taşır. Gereksiz yere fazla miktarda et dağıtılmamalı ve etin kullanılmayacağı durumlar önceden tespit edilmelidir.
6) Dürüstlük ve şeffaflık içinde paylaştırılmalıdır
Kurban eti dağıtımı sürecinde dürüstlük ve şeffaflık ilkesi gözetilmelidir. Dağıtımın nasıl yapıldığı, kimlere dağıtıldığı ve miktarların nasıl belirlendiği açık bir şekilde ifade edilmelidir.
Kurban eti herkese verilir mi?
Kurban eti evvela ihtiyaç sahiplerine verilmelidir. Daha sonra tanıdık, akraba ve komşulara pay edilmelidir. Dileyen kişi kestiği kurbanın tamamını yoksul ailelerle de paylaşabilir. Kurban eti, kesen kişi tarafından tüketilebilir. Kurban etinin 3’te 1’i ancak evde bırakılabilir; 3’te 2’lik pay ihtiyaç sahiplerine ve komşulara, yakınlara dağıtılmalıdır.