Son devrin büyük İslam alimlerinden Mehmet Zahid Kotku Hocaefendi, Hakk’a irtihalinin 44. yıl dönümünde sevenleri tarafından rahmetle anılıyor. Ömrünü İslam davasına adayan Kotku Hoca, yazdığı eserlerle hâlâ yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Aradan geçen 44 yıla rağmen Kotku Hoca’nın sevenlerinin gönlündeki yeri tazeliğini koruyor.
NAKŞİ TARİKATININ ÖNDE GELEN İSİMLERİNDEN
Mehmet Zahid Kotku, Nakşi tarikatının büyüklerinden Ahmed Ziyâüddin el-Gümüşhanevi’nin halifelerinden Ömer Ziyâeddin Efendi ve Mustafa Feyzi Efendi’nin yanında tasavvuf eğitimi aldı. 1. Dünya Savaşı döneminde askere alındı ve cephelerde gazi unvanını kazandı.
HİZMETE ADANAN BİR ÖMÜR
1952’de Kazanlı Abdulaziz Bekkine’nin vefatı üzerine İstanbul’a gelerek Ümmü Gülsüm Mescidi’nde göreve başladı. 1958 yılında İskenderpaşa Camii’ne nakledildi ve hayatının sonuna dek bu görevde kaldı. Kotku Hoca, camilerdeki Râmûzü'l-eḥâdîs̱ dersleri ve vaazlarıyla geniş kitleleri etkileyerek toplumsal bir uyanışa vesile oldu.
Mehmet Zahid Kotku Hocaefendi, 1980 yılında hac dönüşünde sağlık sorunları yaşamaya başladı ve 13 Kasım 1980’de Hakk’a yürüdü. Naaşı, İstanbul Süleymaniye Camii Haziresi’ne defnedilen Kotku Hoca, ardında birçok hayır kurumu ve eser bırakarak İslam dünyasına büyük bir miras bıraktı.