Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı Kadem Usta, Türkiye’nin batarya piyasasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Cep telefonlarından elektrikli araçlara kadar geniş bir yelpazede kullanılan bataryaların, küresel çapta önümüzdeki 10 yılda önemli bir büyüme göstereceğini vurgulayan Usta, bu teknolojilerin sürdürülebilir enerji geçişinde kritik bir rol oynadığını ifade etti.
Türkiye, Batarya Üretim Üssü Olma Yolunda İlerliyor
Kadem Usta, Türkiye'nin batarya sektöründe üretim üssü olma vizyonuyla hareket ettiğini belirterek, "Ülkemizdeki artan talep ve G7 ülkelerinin 2030'a kadar ulaşmayı hedeflediği 1500 gigavatsaatlik enerji depolama hedefi, sektörümüz için büyük bir fırsat sunuyor" dedi. Usta, Türkiye'nin 2030'a kadar 80 gigavatsaat üretim kapasitesini aşacağını öngördüklerini
ekledi.
Batarya Sektöründe Yatırım Fırsatları Artıyor
Batarya sektöründe yatırımların artması için eksik mevzuatların tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Usta, sektörde teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin 2022'de 573 milyon dolar olan lityum-iyon pil ve batarya ithalatının 2023’te 1,06 milyar dolara yükseldiğini belirten Usta, bu talebin 2030’a kadar 10 milyar doları aşmasının beklendiğini söyledi.
2. Batarya Teknolojileri Zirvesi Kapıda
Usta, PİLDER’in 25-26 Eylül tarihlerinde Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde düzenleyeceği 2. Batarya Teknolojileri Zirvesi hakkında da bilgi verdi. Zirve, 12 ülkeden katılımcılarla batarya teknolojileri ve enerji depolama çözümlerini masaya yatırarak Türkiye’nin bu alandaki stratejik konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor.