Prof. Dr. Okuyan kalp krizinin hemen her zaman aniden gelmediğini pek çok vakada vücudun bazı sinyaller verdiğini belirtiyor. Kalp krizi çoğunlukla aniden gerçekleşen bir olay olarak bilinse de Prof. Dr. Okuyan birçok vakada önceden fark edilebilen belirtiler olduğunu belirtiyor. Bu belirtiler arasında göğüs bölgesinde baskı hissi yürürken veya efor sarf ederken ağrı nefes darlığı ve çabuk yorulma gibi şikayetler yer alabilir. Bu tür belirtiler kalp krizinin habercisi olabilir ve kişinin daha fazla sağlık sorunu yaşamaması için erken müdahale gerektirir.
Kalp Krizinin Sebepleri Ne?
Kalp krizlerinin en yaygın nedeni damar tıkanıklığıdır. Prof. Dr. Okuyan damar sertliği nedeniyle gelişen bu tıkanıklıkların kalp krizine yol açtığını açıklıyor. Tıkanıklığın ne kadar geniş bir alanı etkilediği kalp krizinin şiddetini belirler. Damarların ana kısımlarında oluşan tıkanıklıklar kalbin geniş bir bölümünün oksijensiz kalmasına neden olabilir. Prof. Dr. Okuyan damarsertliğinin plakların yırtılması sonucu damarda pıhtı oluşumu ve kan akışının kesilmesiyle kalp krizine yol açtığını belirtiyor. Bu durum kalbin düzgün çalışmasını engeller ve ölüm riski artırır.
Kalp Krizinin Başlıca Sebebi Damar Sertliği
Kalp krizine yol açan en büyük risk faktörü damar sertliğidir. Damar sertliği genetik yatkınlık yaş hipertansiyon şeker hastalığı yüksek kolesterol seviyeleri obezite sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzı gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Prof. Dr. Okuyan bu risk faktörlerinin kalp krizini tetikleyebileceğini belirtiyor. Menopoz sonrası kadınlarda hormon koruyucu etkilerin kaybolması ile kalp krizi riski daha da artmaktadır.Bazen kalp krizi herhangi bir belirti göstermeden aniden gelişebilir. Aşırı stres veya yoğun fiziksel çaba sonrasında meydana gelen kalp krizleri ölüm riskini artıran faktörler arasında yer alır. Bu yüzden vücudun verdiği sinyalleri dikkate almak ve gerektiğinde tıbbi yardım almak oldukça önemlidir.