TUSAŞ tarafından tasarlanan ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı'nın geliştirme süreci hızla devam ediyor. Şimdiye kadar pek çok test uçuşu gerçekleştiren ANKA-3, son test uçuşunda mühimmat taşıma yeteneğini ilk kez sergiledi. Uçuş sırasında, ANKA-3'ün sol kanat altı silah istasyonunda bir adet Lazer/GPS Güdüm Kiti bulunduğu gözlemlendi.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ANKA-3'ün bir kilometre taşını daha geride bıraktığını belirterek şunları ifade etti:
“Mühimmat ile gerçekleştirdiği ilk uçuşla milli gururumuz ANKA-3, savunma alanında ülkemize sağlayacağı katkıyı bir kez daha gözler önüne serdi. Bir başarılı adımı daha atmanın gururuyla, yükselen hedeflerimize hızla ilerlemeye devam ediyoruz.”
ANKA III'ÜN ÖZELLİKLERİ
Yeni nesil İHA sistemi ANKA III, geniş bir görev yelpazesine
sahip. Bu görevler arasında keşif, gözetleme, istihbarat, çeşitli hava-yer mühimmatları ile taarruz, hava-hava mühimmatlarıyla düşman helikopterlerini, pervaneli uçakları ve İHA'ları avlama, düşman radarlarını ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme, hava ve karada dost kuvvetlere koruma, sinyal ve haberleşme istihbaratı, elektronik harp, diğer dost unsurlarla operasyon ve haberleşme rölesi gibi birçok görev yer alıyor.
ANKA III sistemi, gövde içerisinde bulunan iki istasyonun her birinde 650 kilogram, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kilogram, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kilogram mühimmat taşıyabiliyor. Bu kapasite, SOM-J, MK-82 ve sığınak delici bomba gibi büyük mühimmatların entegrasyonunu mümkün kılıyor.
Maksimum seyir hızı 0,7 Mach olan ANKA III, 40 bin feet irtifa tabanına, 1200 kilogram faydalı yük kapasitesine ve 10 saat havada kalış süresine sahip.