Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldız Sarayı’nın açılışında ‘’Hiçbir zaman ayrım gözetmeden tarihimizin tüm dönemlerini kucakladık’’ ifadeleri ile Yıldız Sarayı’nın kadim tarihi izlerinin ziyaret edilebileceği müjdesini verdi.
Saray içerisinde neler var?
6 yıldır devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmaları sonunda tamamlanan Yıldız Sarayı kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi, kültürü ve zengin mirasından önemli izler taşıyan saray önümüzdeki günlerde tüm halk tarafından ziyaret edilebilecek. Peki sarayın içerisinde neler var?
Yıldız Sarayı'nda "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" başta olmak üzere birçok yapı bulunmaktadır. Bununa beraber Sultan II. Abdülhamid'in hayatına, kişiliğine ve liderliğine dair eserlerle de bezenmiş olan saray adeta tarih tutkunlarını Osmanlı zamanına taşıyacak.
paraid="24962137" xml:lang="TR-TR">Ayrıca sarayda birbirinden değerli nadir eserlerin bulunduğu büyük bir kütüphane de bulunmaktadır. Yıldız Sarayı’nı ziyaret edenler bu kütüphane ve nadir eserleri de görebilecekler.
Yıldız Sarayı Osmanlı zamanında 33 sene boyunca devletin yönetim merkezi olmuştur. Ayrıca II. Abdülhamid’in ailesi ile beraber ikametgahı olarak kullandığı saray maalesef Abdülhamid'in tahttan indirilmesiyle önemini yitirmiştir. Tarihte son olarak Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde kısa bir süre kullanılmıştır. 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla beraber tamamen kapanmıştır.
1924'te Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilen, daha sonra "Harp Akademileri" olarak kullanılan ve 1978’de Kültür Bakanlığı çatısı altında hizmet veren Yıldız Sarayı, 2015'te Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.
2018 yılında Milli Saraylar’ın bünyesine devredilen sarayın aynı yıl restorasyonuna başlanmıştır. Son olarak 6 yıldır süren restorasyonu tamamlanmıştır. Beşiktaş'ın Yıldız tepesinde yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulan Yıldız Sarayı pazartesi günleri hariç her gün ziyaretçilerine açık olacaktır.