Türkiye geçtiğimiz hafta sonu Afrika'nın Batı bölgesinden gelen yoğun çöl tozlarının etkisi altına girdi. Güneydoğu Anadolu'dan Marmara Bölgesi'ne kadar birçok şehirde etkili olan çöl tozları havada sarı ve gri tonlar oluşturdu. Hava kirliliğiyle birlikte solunum yollarını etkileyebilecek bu tozlar kronik hastalıkları bulunan vatandaşlar için ciddi riskler taşıyor. Uzmanlar bu dönemde açık havada vakit geçirmenin sağlık açısından tehlikeli olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Çöl Tozlarının Sağlık Üzerindeki Etkileri
Meteoroloji Genel Müdürlüğü toz taşınımı nedeniyle Türkiye'deki birçok bölge için turuncu uyarı yayınladı. Uzmanlar çöl tozlarının büyük partiküllerinin solunum yollarında tutularak küçük partiküllerinin ciğerlere kadar inerek hava yollarını tıkama riski oluşturduğunu belirtiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu çöl tozlarının araçları sarartacak kadar yoğun olduğunu ve bu tozlara maruz kalmanın kalp ve KOAH hastalarında kronik hastalıkları tetikleyebileceğini vurguladı. Bu nedenle uzmanlar çöl tozu etkisi geçene kadar mümkünse dışarı çıkılmamasını açık havada spor yapılmamasını öneriyor.Solunum Sorunları Artıyor Acil Başvurularında Yükselme
Çöl tozlarının etkisiyle birlikte astım ve KOAHhastalarında ciddi ataklar gözlemleniyor. Nefes darlığı hırıltı öksürük ve göz tahrişi gibi şikayetler artarken acil servislere başvuruların da yükseldiği belirtiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü son dönemde bu tür şikayetlerle hastanelere başvuruların arttığını ifade etti. Özlü bu dönemde astım ve KOAH hastalarının tedavi süreçlerinde zorlanabileceklerini dolayısıyla maske kullanımının hayati önem taşıdığını belirtti. Diğer yandan pencerelerin kapalı tutulması ve evde kalınması öneriliyor.