Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Tüberkülozu önleyecek, tespit edecek ve tedavi edecek araçlara sahipken, bu hastalığın hala bu kadar çok insanı öldürmesi ve hasta etmesi bir rezalettir” açıklamasında bulundu.
İNGİLTERE’DE VAKALARDA zRTIŞ
İngiltere'de tüberküloz vakalarının 2024'te geçen yıla oranla zrttığı açıklandı. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkede 2023 yılında 4.850 tüberküloz vakasının kaydedildiğini bildirdi. 2024 yılında bu rakamın 5.000'i geçmesi bekleniyor.
TÜRKİYE'DE TÜBERKULOZ SIK GÖRÜLÜYOR
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, Türkiye’de tüberkülozun sık görüldüğünü belirterek, hastalığın sosyoekonomik düzeyi düşük bölgelerde daha yaygın olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. İliaz, “Tüberküloz sosyoekonomik düzeyi düşük, kalabalık yaşayan toplumlarda daha sık görülen bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır” ifadelerini kullandı.
2-4 HAFTADAN UZUN SÜREN BELİRTİLERE DİKKAT
Prof. Dr. Sinem İliaz, tüberkülozun belirtilerinin soğuk algınlığı ile benzer olduğuna dikkat çekti: “Uzun süreli öksürük, kilo kaybı, gece terlemeleri ve kanlı balgam gibi belirtiler tüberküloz işareti olabilir.
”
YOĞUN ÖKSÜRÜKTE BULAŞICILIK ARTIYOR
Tüberküloz hastalığının öksürük yoluyla bulaştığını belirten uzmanlar, özellikle uzun süre aynı ortamda kalan kişilerin risk altında olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. İliaz, "Hastalık solunum yoluyla bulaşır. Özellikle hasta kişi yoğun öksürüyorsa bulaşıcılık daha da artar" dedi.
TÜRKİYE'DE ÇOCUKLARA TEK SEFERLİK VEREM AŞISI
Prof. Dr. İliaz, Türkiye'de bebeklere 2 aylıkken yapılan verem aşısının akciğer tüberkülozuna karşı korumasa da, hastalığın öldürücü formlarına karşı etkili olduğunu belirtti. Türkiye, bu hastalığa karşı koruyucu önlemlerini sürdürmeye devam ediyor.
4 İLAÇLA 6 AYLIK TEDAVİ SÜRECİ
Tüberküloz hastalığına yakalanan kişilerin 6 ay süren bir tedavi sürecine girdiği belirtiliyor. Tedavide, Verem Savaş Dispanserleri tarafından en az dört çeşit ilaç kullanılıyor. Prof. Dr. İliaz, “İlaçlar tam olarak ve zamanında alınmazsa, hastanın bulaştırıcılığı artabilir” dedi.
TÜBERKÜLOZUN ÖLÜMCÜL RİSKİ VAR
Türkiye’de tüberküloz tanısı konulan vakalarda ölüm oranı livarında. Uzmanlar, hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ölüm riskinin arttığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. İliaz, “Tanı konulan hastaların ?’i tedavi ile tamamen iyileşebilir” diye ekledi.