Sivrisinekler, sadece kokumuz ve nefesimizle ilgilenmekle kalmıyor, aynı zamanda açıkta kalan cildimiz adeta onlar için bir "açık" işareti görevi görüyor. Yeni bir araştırmaya göre, bu durumun sebebi, sivrisineklerin avlarını izlemek için antenlerindeki kızılötesi algılamayı kullanması.
2022'DE 600 BİNİN ÜZERİNDE CAN KAYBI
Sivrisinek ısırıkları, dünya genelinde sadece tahriş edici bir sorun değil; aynı zamanda sıtma, dang, sarı humma ve Zika gibi ölümcül hastalıkların da taşıyıcısı. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, Anopheles gambiae türü sivrisineğin yaydığı sıtma, 2022 yılında 600.000'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu nedenle, sivrisinek ısırıklarından korunmak hayati önem taşıyor.
KIZILÖTESİ ALGILAMA SIRRINI ÇÖZÜYORLAR
California Santa Barbara Üniversitesi'nden (UCSB) bilim insanlarının yaptığı çalışma, sivrisineklerin CO2 algılamanın ötesinde, kızılötesi algılamayı da kullanarak
insan konakçılarını bulduklarını ortaya koyuyor. UCSB moleküler biyoloğu Nicholas Debeaubien, "Çalıştığımız Aedes aegypti türü, insanları bulmada son derece becerikli" diyerek bu yeteneğin altını çiziyor. Ancak, rüzgarlı havalarda veya konakçı hareket halinde olduğunda kokuların yetersiz kalması, böceklerin kızılötesi algılamaya başvurmasına neden oluyor.
SİVRİSİNEKLERİ ALDATMANIN YOLLARI
Araştırma, özellikle açıkta kalan cildin sivrisinekler için neden cazip olduğunu ve bol giysilerin neden onları engellediğini anlamamıza yardımcı oluyor. Elde edilen bulgular, sivrisineklerin cilt sıcaklığındaki termal radyasyonu yem olarak kullandığı tuzakların geliştirilmesine olanak tanıyabilir. Debeaubien, "Sivrisinekler, küçücük boyutlarına rağmen insan ölümlerinin en büyük sorumlularından biridir" diyerek çalışmanın önemine dikkat çekiyor ve bu bulguların, sivrisinek kaynaklı hastalıkların önlenmesinde yeni yollar açabileceğini belirtiyor.