Son bir yılda hem damacana hem de ambalajlı su fiyatlarında yüzde 100’e varan artışlar yaşandı. Özellikle haziran ayından itibaren sektörde iki kez peş peşe fiyat artışı yapılması, fiyatları adeta zirveye taşıdı.
Türkiye genelinde 19 litrelik damacana su fiyatları, bölgesine göre 140 TL’ye kadar yükselirken, ortalama fiyatlar 100-120 TL arasında değişiyor. Akaryakıt, döviz ve asgari ücrette ciddi bir artış olmamasına rağmen, içme suyu fiyatlarındaki bu yükseliş vatandaşların tepkisini çekiyor.
SEKTÖRDE YABANCI MARKALAR HAKİM
İstanbul Su ve Meşrubat Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, içme suyu pazarının yüzde 70’inin yabancı markaların elinde olduğunu belirtti. Akkaya, “Ekmekte olduğu gibi suda da tavan fiyat uygulaması bulunuyor. Ancak yabancı markalar tarifeye uymuyor ya da çeşitli yöntemlerle bunu aşıyor” ifadelerini kullandı.
TÜKETİCİLERDEN BAKANLIĞA ÇAĞRI
Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, fiyat
artışlarının piyasa şartlarını aştığını belirterek, Ticaret Bakanlığı’na denetim çağrısı yaptı. Deniz, “İşletme maliyetlerinin bir yılda bu kadar artması mümkün değil. Firmaların fırsatçılık yapıp yapmadığı sorgulanmalı ve gerekli yaptırımlar uygulanmalı” dedi.
AMBALAJLI SU PAZARI BÜYÜYOR
Türkiye Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) verilerine göre, sektör 2023 yılında yüzde 1,6 oranında büyüme kaydederek 10,8 milyar litrelik bir hacme ulaştı.
- Damacanada Küçülme: Damacana satışları yüzde 4,5 küçülerek toplam hacmin yüzde 49’unu oluşturdu.
- PET Şişede Artış: PET şişe satışları ise yüzde 8,1 büyüyerek toplam hacmin yüzde 51’ini aldı.
TÜRKİYE’NİN AMBALAJLI SU İHRACATI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında 391 bin 876 ton ambalajlı su ihraç edildi ve 74,4 milyon dolar gelir elde edildi. Sektör temsilcileri, 2024 yılında pazarın 11,1 milyar litreye ulaşmasını hedefliyor.