-
CS Environmental Science & Technology dergisinde yayımlanan bir araştırma makalesine göre idrarımızın bir parçası olan ürik asit ile havuzların meşhur 'klor' elementi hiç ama hiç uyumlu değil. Ürik asit ile klor arasındaki tepkimenin 2 önemli yan ürünü siyanojen klorid ve trikloramin.
Siyanojen klorid oldukça toksik bir kimyasal, hatta kimyasal sihah olarak savaşlarda kullanıldığı bile olmuş durumda. Trikloramine maruz kalmak ise solunum yollarını rahatsız ediyor ve deri ile gözlerin yanmasına neden oluyor.
Elbette neredeyse hiçbir havuzda bu kimyasallar bir 'kimyasal silahın' saçacağı dozlara ulaşamayacak, hatta vücudunuz üzerinde geri dönüşü olmayacak etkiler yaratmayacak; ama yine de bu kimyasalları solumanın bir insanı kolaylıkla hasta edebileceğini söyleyelim.
Ki zaten ilgili tıbbi veriler arasında, havuza girme sonrasında bu iki kimyasalın yarattığı zehirlenmenin semptomlarıyla uyumlu vakalara rastlanmış durumda. Özetle; havuzlara işemeyin. Peki denize işemek zararlı mı?
Onu da hemen söyleyelim: Denize işemek zararlı değil. Gelelim nedenine:
1- Öncelikle ortalama insan idrarının yüzde 95’i sudan oluşuyor. Ayrıca
litrede 1-2 gram kadar sodyum (NA+) ve klorür iyonları (CI-) barındırıyor. Bilin bakalım suyun içinde ne var? Okyanus yüzde 96,5 H2O’dan oluşuyor ve idrardan çok yüksek bir sodyum klorür yoğunluğuna sahip. İdrar da deniz suyu da düşük oranda potasyum barındırıyor.
2- İdrarın ana maddesini üre oluşturuyor. Vücudunuz yiyeceklerdeki proteinleri kırarken, ürenin görevi azot salgılamasını gerçekleştirmektir. İdrardaki üre oranı, lafın gelişi okyanustaki bir damla kadardır. Atlantik Okyanusu’nun hacmi, 350 kentilyon litredir. Yani 350,000,000,000,000,000,000 litre.
Bir kişinin bir tuvalete çıkışta ortalama 0,2-0,5 litre idrar yaptığı ve idrarda ortalama 3 gram üre olduğu düşünülürse, dünyadaki tüm insanlar Atlantik Okyanusu’na bir kere işese bile kentrilyonda 60 birim üre yapıyor, ki bu okyanus için hiçbir şey.
3- Üstelik üre, azot içeriyor. Azot suyla birleştiğinde amonyum üretiyor. Amonyum da okyanus bitkilerini besliyor. Matematiği bir kenara bırakalım, balıkların hepsi denize işiyor!
Sonuç olarak idrarınızı denize yapmakta sorun yok. Ama koruma altındaki bölgelere, mercanların olduğu yerlere ve küçük miktarda su olan yerlere (göl gibi) idrarınızı yapmayın.” (ÇT)