Yunanistan, ABD ile askeri işbirliğini artırdıktan sonra bu kez de uzay alanında yeni bir ortaklığa imza atıyor. NASA ile Ege'de uzay çalışmaları başlatmayı hedefleyen Yunanistan, Mora Yarımadası'nın kuzeyindeki uzay gözlem üssünü genişletmeye karar verdi. İki ülkenin, Ay yüzeyini, Mars çevresindeki maden bakımından zengin asteroitleri ve uydu iletişim trafiğini incelemek için işbirliği yapacağı açıklandı.
2400 METREDE GÖZLEMLER BAŞLIYOR
IAASARS Direktörü Dr. Spyros Vasilakos, "Kuzey Mora'daki Kryoneri Gözlemevi, Güneydoğu Avrupa'nın en büyük uzay merkezlerinden biri olacak" açıklamasını yaptı. Bu merkez, 2400 metre yüksekte bulunan Helmos Dağı'nda kurulu Aristarchos Teleskobu'nu da yönetiyor.
Yunanistan'ın en büyük iki teleskopu burada görev yapıyor. Helmos Dağı'nda 2400 metrede bulunan Aristarchos Teleskobu, Balkanlar’ın en büyüğü olarak biliniyor. Diğer teleskop ise Kryoneri Gözlemevi’nde yaklaşık 900 metrede bulunuyor.
NASA VE ESA AY İÇİN DEVREDE
/>
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), önümüzdeki yıllarda Ay’da üs kurma planları çerçevesinde, bu projeye dahil oldular. Dr. Vasilakos, Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, "Aristarchos'tan Avrupa'nın en büyük uydusu Alphasat'a lazer gönderdik, bu Avrupa’da bir ilk oldu" ifadelerini kullandı.
300 MİLYON KİLOMETRE UZAKLIKTAKİ ASTEROİD
Vasilakos, NASA ile yapılan işbirliğinin yeni bir aşamaya geldiğini belirterek, Mars ve Jüpiter arasında bulunan metal zengini bir asteroide yönelik çalışmaların başladığını açıkladı:
"NASA’nın uzay aracı 2025’te bu asteroide ulaşacak, 300 milyon kilometrelik bir iletişim köprüsü oluşturacağız."
UYDULARIN TEHLİKELİ YÖRÜNGESİ
Dünya yörüngesinde dönen binlerce uydu, bir kargaşa ortamı yaratıyor. Dr. Vasilakos, bu durumu "ABD ve AB, uzayda trafik kodu oluşturmaya karar verdi" diyerek açıklıyor. Kryoneri Gözlemevi, bu trafik kodu için uydu yörüngelerini izleyerek kritik veriler sağlıyor.