Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hürriyet’e verdiği röportajda tarım ürünlerinde ilaç kalıntısı, gıda denetimleri, et fiyatlarındaki artış ve hal yasasındaki değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yumaklı, ilaç kalıntısı olduğu gerekçesiyle ihraç edilmeyen ürünlerin iç piyasaya sürüldüğü iddialarını kesin bir dille yalanladı.
"BENİM DE ÇOCUKLARIM VAR, BU KONUDA ŞAKA OLMAZ"
Bakan Yumaklı, son üç yılda 250 bin pestisit denetimi yapıldığını belirterek, denetimlerde kalıntı oranlarının önceki yıla göre yüzde 35 azaldığını açıkladı. Yumaklı, "İhraç ettiğimiz ürünlerin binde birinde RASFF bildirimi yapılıyor. Limitlerin üzerinde kalıntı tespit edilen ürünler kesinlikle imha ediliyor, yurtiçine girişine izin vermiyoruz. Bu konudaki iddialar gerçek dışı. İnsanların ‘zehir mi yiyoruz’ diye hassasiyet göstermesi normal, hak veriyorum. Benim de çocuklarım var, eşim dostum var. Böyle bir konuda şaka olmaz." dedi.
Gıda denetimlerine değinen Yumaklı, Köfteci Yusuf’un bazı şubelerinde domuz genine rastlandığını doğruladı. Bu gibi ihlallerde gerekli cezai işlemlerin uygulandığını belirterek, "Bakanlık olarak denetim yapar, açıklar ve ceza keseriz. Polemiğe girmeyiz" dedi. 2025 yılından itibaren gıda işletmelerinin denetim sonuçlarının barkod sistemiyle halka açılacağını da duyurdu.
HAL YASASI VE ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ
Hal yasasında yapılacak değişikliklerle gıda üretiminin tüketim merkezlerine yakınlaştırılmasının hedeflendiğini belirten Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde 60 Organize Tarım Bölgesi (OTB) belirlendiğini açıkladı. Bu bölgelerden 40’ı tüzel kişilik kazanırken, bazılarında üretim başladı. İstanbul’a yakın bölgelerde üretimin artırılmasının taze ve uygun maliyetli gıdaya erişimi kolaylaştıracağını ifade etti.
KIRMIZI ETTE FİYAT ARTIŞI VE İTHALAT DÜZENLEMESİ
Et fiyatlarındaki artışlara da değinen Bakan Yumaklı, Türkiye’nin kırmızı ette yüzde 95 oranında kendine yeterli olduğunu söyledi. Ancak sosyal medyada yayılan spekülatif bilgilerin fiyat artışlarına neden olduğunu belirtti. Canlı ve karkas et ithalatını sınırladıklarını söyleyen Yumaklı, Güney Amerika’dan uygun maliyetle anaç hayvan ithal edilerek üretimin artırılacağını açıkladı.
KALINTI EYLEM PLANI VE KİMYASAL MÜCADELEYE ALTERNATİFLER
Bakanlık, kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlerin teşvik edilmesi için 11 ürün üzerinde Kalıntı Eylem Planı yürütüyor. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve diğer birçok ilde yapılan çalışmalarda, bitki koruma ürünlerinin mevzuatlar doğrultusunda kullanılması hedefleniyor. Yumaklı, "Kimyasal mücadele yerine alternatif yöntemleri yaygınlaştırıyoruz" dedi.