Türkiye ekonomisinde yüksek enflasyonla mücadele kapsamında görev yapan ekonomi yönetimi, parasal sıkılaşma politikalarına yeni bir ivme kazandırıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayında yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi sürecine ilişkin önemli sinyaller verdi.
MEVDUAT FAİZLERİNDE DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ
Bankalar, TCMB’nin faiz indirim sürecine geçişini önceden fiyatlayarak mevduat faiz oranlarında değişiklikler yapmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda yüzde 50'nin üzerine çıkan Türk lirası mevduat faizleri, yeni politikalar doğrultusunda hızla gerileyerek yüzde 35-38 seviyelerine kadar düştü. Ancak kısa vadeli mevduat tercih eden mudiler için yüzde 45'in üzerinde faiz oranları hala sunuluyor.
KKM HESAPLARINDAKİ TASFİYE DEVAM EDİYOR
Bankalar, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını
tasfiye etmek amacıyla yüksek faiz politikasını yalnızca 3 ay ve altındaki vadelerle sınırlandırdı. Ekonomide artan belirsizlik, uzun vadeli mevduat hesaplarını cazip olmaktan çıkarırken, kısa vadeli yüksek faizler yeni dönemin işaret fişeği oldu.
FAİZ İNDİRİMLERİNDE ULUSLARARASI BEKLENTİLER
Uluslararası finans kuruluşları, TCMB’nin ocak ayında başlayacak faiz indirimlerinde sürpriz bir adım beklemiyor. JPMorgan, faizlerin yüzde 2 oranında kademeli olarak düşeceğini ve Türkiye’nin 2025 yılını yüzde 30 politika faiziyle tamamlayabileceğini öngörüyor.
EKONOMİDE YENİ HEDEFLER BELİRLENİYOR
TCMB’nin faiz politikalarındaki bu dönüşüm, piyasalar tarafından yakından izleniyor. Yeni ekonomi yönetiminin hedefi, yüksek enflasyonla mücadele ederken piyasadaki istikrarı korumak ve faiz indirimi sürecini kontrollü bir şekilde yürütmek.