Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 1920-1948 yılları arasında kaydedilen belgeleri erişime açarak Türkiye'nin istihbarat geçmişine dair dikkat çeken ayrıntılar sundu. Açıklanan belgelerde, Adana ve Mersin’deki yabancı casuslar hakkında bilgi toplama çalışmaları ve "Karakol Cemiyeti" gibi önemli olaylara dair belgeler bulunuyor.
MUSTAFA SAGİR VE “REBEKA” KOD ADLI KADIN CASUS
MİT’in arşiv belgelerinde Hint asıllı İngiliz casusu Mustafa Sagir'in deşifre edilme süreci ve “Rebeka” kod adlı Dilber Cavidan gibi dönemin ünlü casuslarına dair bilgiler yer alıyor. Özellikle 1921 yılında “çift hilal” damgası taşıyan acil ibareli rapor dikkat
çekiyor.
GORKİ'NİN "ANA" FİLMİNE PROPAGANDA ŞÜPHESİ
1928 tarihli bir belgede, Maksim Gorki'nin "Ana" adlı eserinin film olarak İstanbul’da gösterime girmesinin komünizm propagandası olabileceği yönünde tespitler yer aldı. Bu ve benzeri kültürel faaliyetlere dair gözlemler, MİT'in yayımladığı belgelerde kendini gösteriyor.
GOEBBELS İLE İLGİLİ RAPORLAR
MİT arşivinde, MAH’ın Hatay’ın anavatana katılması sürecine dair Fransız önceliklerini içeren bir rapor ve 1939 yılında Türkiye'ye gelen Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in İstanbul ziyareti sırasında hakkında yapılan bir inceleme raporu öne çıkıyor.