İstihdam ve İşgücüne Katılım Oranları Yükseldi
- İstihdam Oranı: 2024 Mayıs ayında, istihdam oranı bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 50,0 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 273 bin kişi artarak 32 milyon 920 bin kişiye ulaştı. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 67,3, kadınlarda ise yüzde 33,0 olarak gerçekleşti.
- İşgücüne Katılım Oranı: İşgücüne katılma oranı, Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 54,5 oldu. İşgücüne katılan kişi sayısı 245 bin artarak 35 milyon 931 bin kişiye ulaştı. Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 72,4, kadınlarda ise yüzde 37,1 olarak kaydedildi.
Genç Nüfusta İşsizlik Oranı Artışta
15-24 yaş grubundaki genç nüfus için işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 15,0 seviyesinde gerçekleşti. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,8, kadınlarda ise yüzde 19,3 oldu.Çalışma Süresi ve Atıl İşgücü Oranı
- Çalışma Süresi: İstihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi, 2024 Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,3 saat azalarak 43,9 saat olarak gerçekleşti.
- Atıl İşgücü Oranı: Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı, Mayıs ayında bir önceki aya göre
2,0 puan azalarak yüzde 25,2 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,4 iken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 17,1 olarak tahmin edildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan Açıklama
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, istihdamı artırmaya devam edeceklerini ifade etti. Yılmaz, "Dezenflasyon sürecinde ilerlerken, gençler ve kadınlar başta olmak üzere toplumun her kesimini kapsayan, girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyen kalkınma odaklı politikalarımızla istihdamı artırmaya devam edeceğiz," dedi.Yılmaz, işgücüne katılım oranının yüzde 54,5 ile tarihi zirveye ulaştığını belirterek, "Ekonomimizin potansiyeli açısından önemli bir gösterge olan işgücüne katılma oranı da yüzde 54,5 ile tarihi zirvededir. İstihdamımız bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyon 267 bin kişi artarak 32,9 milyon kişi olurken, istihdam oranı da yüzde 50 ile en yüksek seviyesine ulaşmıştır," ifadelerini kullandı.
Bu veriler, Türkiye ekonomisinin istihdam yaratma kapasitesinin arttığını ve işsizlik oranlarının düşüş eğiliminde olduğunu göstermektedir. Genç nüfus ve kadınların işgücüne katılımının artırılması, ekonomik büyüme ve kalkınma politikalarının başarısı için kritik öneme sahiptir.