Soğuk havalarda daha sık görülen yüz felci, halk arasında yüzün bir kısmının kayması olarak bilinen fasiyal paraliziye yol açabiliyor. Uzmanlar, bu duruma en kısa sürede müdahale edilmesi gerektiğini vurguluyor.
UÇUK VİRÜSÜ YÜZ FELCİNE NEDEN OLABİLİR
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, yüz felcinin asıl nedeninin uçuk virüsü ve herpes simpleks virüsü olduğunu belirtti. Bu virüslerin yüz sinirlerinde ödem ve daralmaya yol açarak sinir fonksiyonlarında kayıplara neden olabileceğini ifade eden Eravcı, "Erken tedavi, iyileşme hızını artırır ve kalıcı hasar riskini azaltır" dedi.
SOĞUK VE UÇUK VİRÜSÜNÜN
ETKİSİ
Soğuk havaların, uçuk virüslerini aktive ederek yüz sinirlerinde ödem oluşturduğunu belirten Eravcı, "Sinirin kulaktan geçen kemik yapısında sıkışması durumu, hafif ya da ağır formlarda ortaya çıkabiliyor. Hafif vakalarda kortizon tedavisi yeterli olabilirken, ağır vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir" diye konuştu.
ERKEN MÜDAHALE NİHAİ SÜRECİ ETKİLER
Yüz felcinin ilk belirtilerinin hafif hissizlik ya da yüzün bir kısmında fark edilir kayma şeklinde ortaya çıktığını söyleyen Eravcı, "Hafif formlarda erken tedavi, daha hızlı ve kalıcı sonuçlar sağlıyor. Bu nedenle herhangi bir kayma ya da hissizlik hissedildiğinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı" dedi.