Balık tüketimi sağlıklı bir beslenmenin önemli parçası olsa da, bazı balık türlerinin derisinde biriken cıva, özellikle sinir sistemi üzerinde ciddi riskler oluşturabiliyor. Uzman şefler ve bilim insanları, belirli balık türlerinin derisinden uzak durulması gerektiğini vurguluyor.
METİLCİVA DERİDE BİRİKİYOR
Marlin, kılıç balığı, köpek balığı ve uskumru gibi büyük deniz canlıları, besin zincirinin üst basamağında yer aldıkları için yüksek oranda metilciva biriktiriyor. Bu zararlı madde, en çok da balıkların derisinde yoğunlaşıyor. Uzmanlar, bu balıkların derisinin pişirilmeden önce mutlaka ayrılması gerektiğini söylüyor.
CIVA SUDA ZEHİRLİ HALE GELİYOR
Cıva doğada bulunabilen bir element olsa da, su ile temas ettiğinde daha zehirli bir forma – metilcivaya – dönüşüyor. Su ekosisteminde planktonlar yoluyla balıklara geçen bu madde, özellikle büyük balıkların organizmalarında birikiyor ve zamanla insan sağlığı için tehlike
oluşturuyor.
TİTREME VE HAFIZA KAYBINA DİKKAT!
Metilciva birikiminin yol açtığı zehirlenme belirtileri arasında titreme, baş ağrısı, konsantrasyon zorlukları ve hafıza kaybı yer alıyor. Hamileler ve çocuklar ise cıva zehirlenmesine karşı daha hassas olduğundan, bu grupların belirli balıkları ölçülü tüketmesi gerekiyor.
SOMON VE KÜÇÜK BALIKLARDA TEHLİKE YOK
Bu uyarılar tüm balıkları kapsamıyor. Somon, sardalya gibi daha küçük ve yağlı balıkların derisi, genellikle tüketilebilir ve faydalıdır. Özellikle somonun derisinde bulunan omega-3 yağ asitleri, kalp ve beyin sağlığı için önemlidir.
UZMANLARDAN NET UYARI
Şef Ed Cotton ve birçok beslenme uzmanı, büyük balıkların derisinin mümkünse tüketilmemesini öneriyor. Bu balıklar lezzetli olsa da, doğru pişirme ve ayıklama yöntemleri ile sağlıklı hale getirilmesi büyük önem taşıyor.