Saç ekimi, saç dökülmesi sorunu ya da saç kaybı yaşayan kişilerde seyrelme ve kellik sorununa doğal ve kalıcı bir çözüm yoludur. Saç kökünün artık aktif olmadığı, saçsızlığın oluştuğu alanlara sağlıklı saç köklerinin mikro cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemine saç ekimi adı verilmektedir. Saç ekiminde dökülen bölgeye, hastanın kendi sağlıklı saçları eklenmektedir. Saç ekimi tamamen kişiye özel planlanır ve uygulanır.
SAÇ EKTİRMEK CAİZ MİDİR?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) saç eklemeyi ve ekletmeyi yasakladığı yönündeki rivayetler sahih kaynaklarımızda yer almaktadır (Buhârî, Libâs, 83; Müslim, Libâs, 33).
Konuyla ilgili hadisleri değerlendiren İslam âlimleri, bir kimsenin, saçına başkasının saçını eklemesini veya başkasının saçından imal edilen peruğu takmasını caiz görmemişlerdir. Çünkü bu gibi işlemlerde saygın olan insanın bir parçası kullanılmaktadır ki; bu, zorunlu hâller dışında caiz değildir.
Ancak insan saçı dışında ipek, iplik, yün ve benzeri maddelerden yapılmış peruğun takılmasını, fakihlerin çoğunluğu caiz görmektedir (Kâsânî, Bedâi’, V, 125 v.d.; İbn
Kudâme, el-Muğnî, I, 107; İbn Nüceym, el-Bahr, VI, 133).
Günümüzde cerrahi bir operasyon olarak yapılan saç ekimi uygulaması ise kişinin kendi saçının alınıp saç kaybına uğrayan bölgeye nakledilmesi şeklinde olduğundan söz konusu yasak kapsamında değildir.
Diyanetin aldığımız bilgilere göre;
Saç nakli yani, bir başka kişinin saçının bir başka kişinin saçına eklenmesi (vasl) bu caiz değildir. Saçın saça kaynak yapılması, eklenmesi caiz değildir.
Ancak günümüz alimleri, özellikle saçları tamamen dökülmüş hanımefendilerin veya gerçekten kendisini psikolojikmen rahatsız edecek bir görüntüde olan beyefendilerin, kendi saçlarından alınıp cerrahi bir yöntemle kendi başına ekilmesine cevaz veriyolar.
Yani saça kaynak yapılması,eklenmesi caiz değildir. Ama saç ekimine günümüz alimleri cevaz vermiştir.