Yalnızlık günümüzde günde 15 sigara içmek kadar ciddi bir sağlık riski olarak kabul edilmektedir. Sağlık uzmanları yalnızlığın fiziksel ve psikolojik etkilerinin giderek daha fazla görünür hale geldiğine dikkat çekiyor. Bu sosyal izolasyon dönemi daha önce hiç olmadığı kadar erişilebilir olduğumuz bir çağda yaşıyoruz. Akıllı telefonlarımız aracılığıyla sürekli olarak mesajlarla bombardıman edilmekteyiz fakat bu yoğun iletişim bazen bizleri huzurdan uzaklaştırmakta ve yalnızlık hissini daha da derinleştirebilmektedir.
Yalnızlıkla Tek Başına Olmak Arasındaki Farklar
Tek başına olmak ve yalnızlık farklı kavramlardır. Uzmanlar tek başına olmanın genellikle geçici bir durum olduğunu ve bu durumun bazen kişilere iç huzuru sağlayabileceğini belirtiyor. Tek başına olmak sosyal medya ve dış dünyadan uzaklaşarak sadece kendinizle vakit geçirmek anlamına gelebilir. Fakat yalnızlık bireylerin yaşadığı daha karmaşık ve derin bir hissiyatı temsil eder.Yalnızlık istediğinizden daha az sosyal bağa sahip olma durumudur ve kişilerin sosyal
ilişkilerinin kalitesinin beklediği seviyede olmaması sonucu ortaya çıkar. Bu durum kişinin sosyal çevresiyle ilişkilerini başkalarınınkilerle karşılaştırarak değerlendirmesiyle daha da pekişebilir.
Yalnızlık ve Sosyal Bağların Zayıflığı
Birçok kişi yalnızlık hissiyle başa çıkmak için çeşitli yöntemler arar. Yalnızlık her zaman fiziksel izolasyonla ortaya çıkmaz. Kalabalık bir ortamda da yalnız hissetmek mümkündür. Ait olamama hissi ve ilişkilerin kalitesinin yeterince güçlü olmaması yalnızlık duygusunu tetikleyebilir. Bu durum sosyal medyada geçirilen zaman arttıkça daha belirgin hale gelmektedir. Sosyal medya kişiler arası yüzeysel ilişkileri beslese de derinlemesine bağlar kurmada yetersiz kalabilmektedir. Bu da bireylerin yalnızlık hissetmesine yol açabilir.Uzun süreli kapanmalar ve sosyal mesafe uygulamaları milyonlarca insanı evlerinde yalnız bırakmıştır. Bu süreç yalnızlıkla mücadele eden bireyler için büyük bir zorluk oluşturmuştur. Pek çok kişi evde yalnız kalmanın getirdiği duygusal ve psikolojik baskılarla başa çıkmaya çalışmıştır.