Heimlich menevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır?
Heimlich manevrası, kişinin bilincinin açık ancak soluk borusuna kaçan cisim sonrası boğulma tehlikesiyle karşı karşıya durumlarda uygulanır.
Heimlich manevrasında kişinin arkasına geçildikten sonra yatay bir şekilde yumruk yapılan el göğüs kafesinin altına ve karnın etrafına dolanarak diğer elle kavranır. Daha sonra kişiye yere paralel eğik olacak şekilde 5-6 kez arkadan hem içe hem de yukarı doğru ittirilerek kuvvetli basınç uygulanır ve yabancı cisim soluk borusundan çıkarılmaya çalışılır.
Bu işlemi yaparken kişinin bilincinin açık olmasına dikkat edilmelidir. Boğulma tehlikesi geçiren kişinin bilincinin açık ancak rahat bir şekilde konuşamayıp, nefes alamayıp ve güçlü bir şekilde öksüremiyor olması gerekir. Bilinci kapalı olan kişilere ve özellikle bebeklere heimlich manevrası uygulanmaz.
Heimlich manevrası adım adım şöyle uygulanır:
Kişiyi ayağa kaldırın
Arkasına konumlanacak şekilde geçin
Kollarınızı bel ve karnın etrafına dolayın
Göğüs kafesiyle göbek deliğinin arasında yatay yumruk yapın
Kişiyi yere paralel olacak şekilde eğin
Pozisyon aldıktan sonra arkadan 5 kez içeri ve yukarı ittirme işlemi uygulayın
Yabancı cisim dışarı çıkana ve kişi rahat nefes alabilene kadar
tekrarlayın.
Heimlich manevrası hamileler için birkaç farkı uygulama içerir. Boğulan kişi hamileyle karın üzerine baskı yapmak yerine, baskılar göğüs kemiğine (sternum) doğru yapılmalıdır.
Eğer boğulan kişi 1 yaşından küçükse heimlich manevrası şu adımlar izlenmelidir:
Bebeği, göğsü önkolunuza dayanacak şekilde yüzüstü çevirin
Başlarının vücutlarından daha aşağıda olduğundan emin olun
Elinizin topuğuyla bebeğe kürek kemiklerinin arasına beş kez vurun. Vuruşlar sert olmalı ancak yaralanmaya neden olacak kadar şiddet uygulamayın
Bebeğin ağzını kontrol edin ve görünür nesneleri çıkarın
Bebeğin ağzını görünür nesneler açısından tekrar kontrol edin. Yabancı cisim çıkana kadar veya bebek bilincini kaybedene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Heimlich Manevrası Tek Başına Nasıl Uygulanır?
Yalnızca tek kişinin bulunduğu bir ortamda yabancı cisme bağlı boğulma tehlikesi durumu varsa bir elin baş parmağı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak koyulması ve diğer elin de yumruğu kavraması gerekir. Bu hareket 5 kez aynı anda içeri ve yukarı doğru itilmelidir. Yabancı cisim dışarı çıkıp nefes alıp öksürebilene kadar harekete tekrar edilmelidir. Bununla birlikte karnınızı bir masanın köşesi ya da bir sandalyenin arkasına koyup destekleyerek itebilirsiniz.